Hogyan működik az oldal?

Segítség a felmérések kitöltéséhez

Pont felrajzolása (piros)

A felmérés egyes térképes oldalain pontokat lehet megadni. A projekt gazdája ilyenkor azt várja Öntől, hogy konkrét helyeket (pl. utcasarok, zebra, bejárat, stb.) jelöljön be a térképen.

Ezt a térkép jobb felső sarkában található piros alapon fehér gombostűre () kattintva tudja megtenni. Ezt követően kattintson a térképen arra a helyre, amelyet meg kíván jelölni a feltett kérdésnek megfelelően. Törekedjen arra, hogy minél pontosabban helyezze el a jelölést, szükség esetén egere görgőjével, a +/- gombok segítségével, vagy mobilos nézet esetén két ujjal közelítsen be a térképen. Egyszeri kattintással tudja lehelyezni a pontot, amit követően a jobb oldalon megnyíló párbeszédablakban további indoklást fűzhet a megjelölt helyhez. Már rögzített pont szerkesztésére nincs lehetőség, ha elrontotta, a pont törlésével (kuka ikon) tudja visszavonni a jelölést.

A pont rögzítése a térképre kattintással megtörténik. Egy munkalapon több megjelölést is megadhat, ehhez újból kattintson a piros alapon fehér gombostűre. Amennyiben befejezte az elemek hozzáadását, az oldalsáv alján található kék nyíllal tud a következő lapra lépni, a felvitt elemek és szövegek mentése a továbblépéssel automatikusan megtörténik.

Pont felrajzolása
Pont felrajzolása

Vonal felrajzolása (kék)

A felmérés egyes térképes oldalain (út)vonalakat tud megadni. A projekt gazdája azt várja Öntől, hogy A pontból B-be vezetett, esetlegesen több köztes ponton keresztül vezetett szakaszt jelöljön be a térképen. Ilyen lehet egy közlekedési útvonal vagy akár két terület határa.

Ezt a térkép jobb felső sarkában található kék alapon fehér kígyózó vonalra () kattintva tudja megtenni. Ezt követően egyszeri kattintással helyezze le a vonal kezdőpontját a térképen. További kattintásokkal jelölje be az útvonala köztes pontjait, majd dupla kattintással a végpontot. Törekedjen rá, hogy minél pontosabban helyezze el a vonalat, szükség esetén egere görgőjével, a +/- gombok segítségével, vagy mobilos nézet esetén két ujjal közelítsen be a térképen.

Ezt követően a megnyíló párbeszédablakban további indoklást fűzhet a megjelölt vonalhoz. Már rögzített vonal szerkesztésére nincs lehetőség, ha elrontotta, a törléssel (kuka ikon) tudja visszavonni a jelölést. Egy munkalapon több vonalat is megadhat, ehhez újból kattintson a kék alapon fehér kígyózó vonalra. Amennyiben befejezte az elemek hozzáadását, az oldalsáv alján található kék nyíllal tud a következő lapra lépni, a felvitt elemek és szövegek mentése a továbblépéssel automatikusan megtörténik.

Vonal felrajzolása
Vonal felrajzolása

Poligon felrajzolása (zöld)

A felmérés egyes térképes oldalain körülhatárolt területeket tud megadni. A projekt gazdája ilyenkor azt várja Öntől, hogy jelöljön körbe egy (vagy több) területet, amely Ön szerint releváns a kérdés szempontjából.

Ezt a térkép jobb felső sarkában található zöld alapon fehér körbezárt alakzatra () kattintva tudja megtenni. Ezt követően egyszeri kattintással helyezze le az alakzat kezdőpontját a térképen. További kattintásokkal jelölje ki a határokat, majd a kezdőpontba érkezve fejezze be a rajzolást. Törekedjen rá, hogy minél pontosabban helyezze el az alakzatot, szükség esetén egere görgőjével, a +/- gombok segítségével, vagy mobilos nézet esetén két ujjal közelítsen be a térképen.

Ezt követően a jobb oldalon megnyíló párbeszédablakban további indoklást fűzhet a megjelölt vonalhoz. Már rögzített alakzat szerkesztésére nincs lehetőség, ha elrontotta, a törléssel (kuka ikon) tudja visszavonni a jelölést. Egy munkalapon több alakzatot is megadhat, ehhez újból kattintson a zöld alapon fehér körbezárt alakzatra. Amennyiben befejezte az elemek hozzáadását, az oldalsáv alján található kék nyíllal tud a következő lapra lépni, a felvitt elemek és szövegek mentése a továbblépéssel automatikusan megtörténik.

Poligon felrajzolása
Poligon felrajzolása

Mobilnézet

Amennyiben táblagépen vagy mobiltelefonon szeretne kitölteni egy felmérést, bizonyos nézetek másképp működnek az asztali nézethez képest. A térképes munkalapok esetében a kérdéseket és utasításokat tartalmazó munkalap és a térképes nézet között az elrejt () és a kinyit () gombokkal tud váltani. A következő kérdéshez továbblépni csak a kinyitott munkalap alján a tovább gombbal van lehetőség.

Segítség felmérés készítéséhez

Az alábbiakban az admin felület működését mutatjuk be.

Regisztráció

Regisztrációt követően bárki teljes körűen használhatja az alkalmazást: az admin felületen keresztül lehetőség van új felméréseket (Projekt) készíteni, korábbiakat módosítani, valamint rendezni és szerkeszteni a felmérésekhez kapcsolódó alaptérképeket.

Új projekt létrehozása és korábbiak kezelése

Új projekt a belépést követő admin felületen a projekt elnevezésének megadásával hozható létre. A felméréshez kapcsolódó adatok, kérdések és tartalom a létrehozást követően a felmérés adatlapján adhatók meg.

Poligon felrajzolása
Projekt létrehozása

Az admin felület rögzített fenti menüsorában van lehetőség a Projektek és a Térképek listanézetének és szerkesztő felületének közötti váltásra.

Projekt adatlap

A Projektek menüpontból egy projekt kiválasztását vagy új létrehozását követően a Projekt adatlapjára jutunk. Minden projekt adatlapja két részből áll: az oldal felső részén a felméréshez kapcsolódó adatok és beállítások, a második felében a munkalapok szerkesztésére van lehetőség.

A kapcsolódó adatoknál és beállításoknál van lehetőség

 • megadni a projekt elnevezését, ami az adminfelületen túl a böngésző lapcímében és a közösségi médiában megosztáskor jelenik meg;

 • szerkeszteni az elérési útvonalát (url címét - https://partimap.eu/p/*),

 • jelszavas védelmet beállítani, amivel szűkítheted a kitöltők körét. Ilyenkor a kérdőív url-jére navigálva az oldal jelszót kér, megadás után lehet kitölteni a kérdőívet,

 • Facebook megosztáshoz egyedi meta leírást adni,

 • Facebook megosztáshoz egyedi képet feltölteni,

 • az adatkezelő elérhetőségét megadni (ez az adatkezelési nyilatkozatban jelenik meg),

 • a kitöltés végén (a beküldés után) megjelenő egyedi köszönő üzenetet és tovább navigáló linket (url) megadni,

 • a felmérés megosztására felhívó gombokat (Facebook, Twitter, e-mail) ki- és bekapcsolni.

Egy projekt tartalmi része munkalapokra tagolódik. Az egyes munkalapokon felületén van lehetőség megjeleníteni a különböző típusú kérdéseket, tájékoztató szövegeket és kitöltői interakcióra felhívó térképes elemeket. Új munkalapot a projekt adatlap alsó felében található munkalap szerkesztő résznél lehet hozzáadni (Munkalap hozzáadása). A már létrehozott munkalapok sorba rendezett listanézete is itt érhető el.

Poligon felrajzolása
Munkalapok listája

A munkalapok szerkesztőfelület a munkalap elnevezésére kattintva érhető el. Az első piktogram jelzi a munkalap típusát (Szöveg, Kérdőív, Térkép vagy Interaktív térkép), a fel és le nyilakkal változtatható a munkalapok sorrendje, a kuka ikon pedig törli a már nem szükséges munkalapot. Amennyiben egy interaktív térképes munkalapra már érkeztek beküldések, ezek az Új saját térképre küldés linkkel exportálhatók saját térképre, ahol böngészhetők, szerkeszthetők a kitöltők által felrajzolt elemek.

Munkalapok típusai

Poligon felrajzolása
Új munkalap hozzáadása

Szöveges munkalap

Szöveg és képek megjelenítésére alkalmas munkalap. Többek közt alkalmas a felmérés céljainak, a lebonyolító szervezet vagy intézmény bemutatkozásának, fejlesztések hátterének leírására, további kapcsolódó információk megjelenítésére. A munkalap szerkesztése során megadható:

 • A munkalap címe, amely megjelenik a publikus felületen is.

 • Munkalap leírása, amely a megjelenő párbeszédablak fő szövege. A szöveg alapvető formátumbeállítási lehetőségekkel testre szabható, lehetőség van link, illetve kép beszúrására is.

 • Saját háttérkép, amely a párbeszédablak mögötti teret tölti ki.

 • A felmérés megosztására felhívó gombok (Facebook, Twitter, e-mail).

A szerkesztések rögzítéséhez meg kell nyomni a Mentés gombot, különben a hozzáadott tartalom más oldalra navigálás esetén elvész. A szerkesztés alatt álló munkalapok közötti navigációra szolgálnak a lap alján található kék jobbra/balra nyilak.

Kérdőíves munkalap

Kérdőíves munkalap segítségével kérdőíves felméréseket készíthet. A munkalap szerkesztése során megadható:

 • A munkalap címe, amely megjelenik a publikus felületen is.

 • Munkalap leírása, amely a párbeszédablak elején jelenik meg. A szöveg alapvető formátumbeállítási lehetőségekkel testre szabható, lehetőség van link, illetve kép beszúrására is.

 • Kérdőív: a munkalaphoz itt van lehetőség kérdések hozzáadására amelyek tulajdonságait a megjelenő párbeszédablakban szerkesztheti.

 • Kitöltés után válasz statisztika megjelenítése a látogatónak: kipipálva a kitöltést követően, lapozás után a látogató számára megjelenik a válaszok egyszerűen összesített statisztikája oszlopdiagramon.

 • Csak az eredmények megjelenítése: kipipálva a munkalap kérdései lezárulnak, nem gyűjtenek válaszokat, csak az eredmények lesznek láthatók a látogatók számára.

 • Saját háttérkép, amely a párbeszédablak mögötti teret tölti ki.

 • A felmérés megosztására felhívó gombok (Facebook, Twitter, e-mail). Ezt a záró, demográfiai kérdéseket tartalmazó munkalap esetében érdemes bekapcsolni.

A kérdőív kérdéseinek formája lehet feleletválasztós, legördülő menü, lineáris értékelés vagy szöveges válasz - ezek saját képek hozzáadásával és további beállításokkal szabadon testre szabhatók. A kitöltők által adott válaszok összesítése egy gombnyomással publikálható a munkalap végére.

A szerkesztések rögzítéséhez meg kell nyomni a Mentés gombot, különben a hozzáadott tartalom más oldalra navigálás esetén elvész. Munkalapok közötti navigációra szolgálnak a lap alján található kék jobbra/balra nyilak.

Statikus térképes munkalap

Statikus térképes munkalap segítségével olyan térkép alapú felmérést készíthető, amely alkalmas egy fejlesztés vagy fejlesztési ötlet bemutatására valamint az ezzel kapcsolatos javaslatok, értékelések gyűjtésére. A munkalap a klasszikus kérdőíves funkciókat ötvözi a térképes nézettel, de a térkép elemeit az admin adja meg, a látogatók önállóan itt nem rajzolhatnak a térképre.

A munkalap szerkesztése során megadható:

 • A munkalap címe, amely megjelenik a publikus felületen is.

 • Munkalap leírása, amely a párbeszédablak elején jelenik meg. A látogatótól várt interakció leírásának a helye. A szöveg alapvető formátumbeállítási lehetőségekkel testre szabható, lehetőség van link, illetve kép beszúrására is.

 • Kérdőív: a munkalap egészéhez itt is van lehetőség kérdések hozzáadására, amelyek tulajdonságait a megjelenő párbeszédablakban szerkesztheti. A kérdőívkérdés a munkalap térképe melletti oldaldobozban, a leírás alatt jelenik meg.

 • Statisztika: kipipálva a kitöltést követően a látogató számára megjelenik a kérdőívkérdésre adott válaszok összesített statisztikája.

 • Csak eredmények: kipipálva a munkalap kérdései lezártnak minősülnek, csak az eredmények lesznek láthatók a látogatók számára.

 • Látogatói interakciók: kipipálva engedélyezi, hogy a látogatók értékelést adjanak az alaptérképen felrajzolt elemekhez. Erre nincs szükség pl. ha csak prezentációt készít vagy kérdőíves elemeket alkalmaz, de praktikus lehet, ha a felrajzolt elemekről vár értékelést.

 • Térkép elemei: itt jelennek meg az alaptérképre felrajzolt objektumok. A lap alján található KML export/import gombok segítségével lehetőség van más szerkesztőfelületen készített térkép alaptérképként való importálására, illetve a kérdőívhez az admin által felrajzolt elemek lementésére.

Az alaptérképre elemeket a jobb felső sarokban található pont, vonal és terület gombokkal van lehetőség rajzolni. A hozzáadást követően az elemek részletei (elnevezés, szín, méret, leírás, elem törlése) a térképen kiválasztva vagy az oldalsáv Térkép elemei részből nyithatóak meg és szerkeszthetőek.

A szerkesztések rögzítéséhez meg kell nyomni a Mentés gombot, különben a hozzáadott tartalom más oldalra navigálás esetén elvész. Munkalapok közötti navigációra szolgálnak a lap alján található kék jobbra/balra nyilak.

Interaktív térképes munkalap

Interaktív térképes munkalappal a kitöltők rajzolhatnak a térképre! Segítségével olyan térkép alapú felmérés készíthető, amely a látogatótól pontokkal, vonalakkal és poligonokkal (területekkel) kifejezett aktivitást, a véleménye, ötletei térképre való felrajzolását várja.

A munkalap szerkesztése során megadható:

 • A munkalap címe, amely megjelenik a publikus felületen is.

 • Munkalap leírása, amely a párbeszédablak elején jelenik meg. A látogatótól várt interakció leírásának a helye. A szöveg alapvető formátumbeállítási lehetőségekkel testre szabható, lehetőség van link, illetve kép beszúrására is.

 • Látogatói interakciók: kipipálással kiválasztható, a látogató milyen geometriai formákat használhat interakciója során. A választható lehetőségek (pont, vonal, terület) kijelölése esetén a publikus felületen a jobb felső sarokban jelennek meg.

 • Felrajzolt elemekhez rendelt kérdés: A látogatók rövid szöveget írhatnak az általuk felrajzolt elemekhez. Itt megadható kérdés segítségével irányíthatja válaszukat.

 • Térkép elemei: itt jelennek meg az alaptérképre felrajzolt objektumok. A lap alján található KML export/import gombok segítségével lehetőség van más szerkesztőfelületen készített térkép alaptérképként való importálására.

Az alaptérképre elemeket a jobb felső sarokban található pont, vonal és terület gombokkal van lehetőség rajzolni. Ezek segítségével érdemes többek közt felrajzolni azt a területet, ahová a jelöléseket várjuk. Az egyes elemek hozzáadását követően az elemek részletei (elnevezés, szín, méret, leírás, elem törlése) a térképen kiválasztva vagy az oldalsáv Térkép elemei részből nyithatóak meg és szerkeszthetőek.

A szerkesztések rögzítéséhez meg kell nyomni a Mentés gombot, különben a hozzáadott tartalom más oldalra navigálás esetén elvész. Munkalapok közötti navigációra szolgálnak a lap alján található kék jobbra/balra nyilak.

Térképek létrehozása és korábbiak kezelése

A Partimap lényege a klasszikus kérdőíves funkciók ötvözése a térképes felülettel. A Térképek menüpont alatt a felméréseket segítő alaptérképek érhetők el. Itt lehet gyűjteni és szerkeszteni egy adott felhasználó városáról, környezetéről korábban készített térképeit, és a kérdőívekből összegyűjtött válaszokat. A Partimap jelenleg nem kínál grafikus elemző funkciókat, de a saját térképen az egyedi elemek szerkeszthetők: név és leírás mellett a kinézetük (szín, méret, vonalak esetén a vonal stílusa) beállítható.

Új alaptérkép létrehozása:

 • Üres térkép esetén a Térképek aloladon.

 • Egy felmérés kitöltőinek beküldéseiből a Projekt adatlapon a vonatkozó munkalap sorában megjelenő Új saját térképre küldés linkkel.

 • KML fájlból adatot betölteni a térképet a szerkesztőfelületen megnyitva vagy egy munkalapon a KML import gomb segítségével.

Saját térkép szerkesztése során a munkalapokhoz hasonló felületen megadható:

 • A térkép neve

 • Térkép elemei: itt jelennek meg az alaptérképre felrajzolt objektumok. A lap alján található KML export/import gombok segítségével lehetőség van más szerkesztőfelületen készített térkép alaptérképre importálására.

Riport és eredmények

Egy felmérésre kitöltéseit a Projektek listanézetének oldalán van lehetőség letölteni excel formátumban (.xlsx). A beérkezett válaszok összességét tartalmazó fájl a felmérésben használt kérdések és interakciók típusától függően az alábbiak szerint külön lapokra tagolja az adatokat.

 • Beküldött válaszok: a kérdőívekre adott válaszok;

 • Értékelések: a térképes munkalapok alaptérképein megjelenített objektumokra adott egyedi értékelések;

Tippek egy jó Partimap felmérés elkészítéséhez

Fogd rövidre, légy lényegretörő! Valószínű, hogy egy felmérés során egyre újabb és újabb ötleteid lesznek a témával kapcsolatban, egyre mély részletekre leszel kíváncsi. A kitöltők azonban nem feltétlenül ennyire elkötelezettek, a hosszabb felmérés láttán lemorzsolódhatnak, félbehagyhatják azt.

 • Javasoljuk, hogy 6-8 munkalapnál ne használj többet egy felmérésben!
 • Publikálás előtt kérd meg kollégádat, ismerősödet, hogy töltse ki azt! Mérd le, mennyi időbe telik egy kitöltés, 10-12 percnél ne legyen hosszabb!
 • Igyekezz pontos magyarázatot adni a feladatokhoz, a szöveg kiemelésével, ikonok használatával lehetőleg minél tömörebben! Ehhez, és a jó kérdőívkérdések megfogalmazásához további javaslatokat a Partimap részvételi módszertanában találsz!

Ellenőrizd magad! Egy több munkalapból álló, kérdések és információk sorából álló felmérés összetettsége miatt minden figyelmesség és alaposság miatt becsúszhatnak hibák, elírások.

 • Az admin felület szerkesztésével párhuzamosan érdemes a publikus felületen ellenőrizni a változtatásokat!
 • A szerkesztőn végrehajtott változások a mentést követően a publikus felületen is frissülnek. Felmérés elindítása után azonban csak indokolt esetben módosíts a munkalapok tartalmán, hiszen az átalakított kérdésekre beérkező eredmények nem lesznek összevethetők a korábbi kérdésekre adott válaszokkal!
 • Ha úgy érzed készen van a felmérésed, csinálj próbakitöltéseket a publikálás előtt!

Tervezd meg a beérkező adatok struktúráját! Megfelelő mennyiségű kitöltés beérkezését és a kampány lezárultát követően munkád lesz még az adatok kiértékelésével is. Gondold át előre, milyen típusú válaszokat vársz, milyen formában, felületeken és eszközök segítségével tervezed bemutatni az eredményeket!

 • Készíts pár próbakitöltést a felmérés publikálását megelőzően!
 • Nézd meg a beérkezett eredményeket, elemezhetőek-használhatóak-e a célodnak megfelelően!

Legyen egyedi, felismerhető a kérdőíved! A Felhasználók menüpontban saját profilodnál saját mini logót és webcímet adhatsz meg, ami ezután minden munkalapod telején megjelenik, jelezve, hogy te vagy a kérdőív gazdája. A munkalapokat ezen felül egyedi háttérképekkel is testre szabhatod. Törekedj az egyszerű, letisztult, koherens kinézetre!

 • A leírás mezőkben is el tudsz helyezni képeket, ehhez egy külső tárhelyen kell elhelyezned a képet, vagy jogtiszta, szabadon felhasználható illusztrációt találni. Ezekkel még átélhetőbbé teheted a döntést a kitöltők számára
 • A statikus térkép munkalap pontjait, vonalaid átszínezheted a szervezeted színére. A térkép elemeihez szintén adhatsz leírást, képeket, így könnyebben beazonosíthatóvá teheted azt a helyet, amit megjelöltél.
 • A projekt szerkesztőfelületén a kérdőívhez saját url-t és Facebook megoszthatóságot adhatsz. Ez fontos, hiszen a kérdőívet legegyszerűbben a közösségi médiában tudod terjeszteni. Ha később adod hozzá a Facebook arculatot, amikor a kérdőívet már megosztottad, akkor ezt jelezned kell a Facebook felé, ami ezután frissíti a korábbi képet és elnevezést. Ezt itt tudod megtenni.